מאת: יוסי שבח Ph.D, R.Na, נטורופת מומחה בתזונה פונקציונלית ובצמחי מרפא
פורסם לראשונה בכתב העת של עיל"ם (העמותה הישראלית לצמחי מרפא), 'קול הצמחים'
הכורכום הטרי מזכיר בצורתו את הג'ינג'ר אם כי צבע קליפתו בגוון כהה יותר (ברונזה) וצבעו הפנימי כתום – מכאן לעתים אני נוהג לכנות אותו ג'ינג'ר ג'ינג'י.
בשנים האחרונות ניתן להשיג בישראל (אם כי לא בזמינות גבוהה) כורכום טרי, בעונתו, בשווקים ובחנויות תבלינים, באזורים שבהם יש ריכוזים של אוכלוסיה הודית.
בשונה מהג'ינג'ר הטרי החריף, כורכום טרי מתאפיין בטעם עדין ומתקתק, עם מרירות קלה.
לאחר לעיסת כורכום טרי מוגברת הפרשת רוק בחלל הפה, ומופיעה תחושת 'חריפות' מתונה – עקצוץ עדין בלשון, ללא תחושת 'בעירה'. חריפות זו אינה מורגשת כשהכורכום משולב במזון, ולכן הוא מתאים לכל צורת בישול והגשה.
כורכום טרי מהווה מזון פונקציונלי רב ערך כחלק מטיפול בדלקות שונות, כולל דלקות מפרקים. כורכומין, רכיב המצוי בכורכום, פועל כנוגד דלקת ע"י עיכוב פעילותו של האנזים ציקלואוקסיגנאז-2 (COX2). בנוסף, שמן כורכום מעכב פרוסטגלנדינים מסוג אי-2 (PGE2); מייחסים פעילות מוגברת זו לרכיבים בשמן הנדיף.
כורכומביט מוצר ייחודי מכורכום טרי
כורכומביט, הינו תמצית כורכום טרי מרוכזת (בריכוז 1:1), המיוצר בתהליך הכנה ייחודי בו נשמרים רכיבים שונים המצויים בכורכום הטרי, כדוגמת השמנים הנדיפים.
רכיבים אלו מהווים תוספת מומלצת לשילוב עם מוצרי הכורכום השונים המכילים כורכומין בלבד, מתוך ראיה של חשיבות הסינרגיה בין כל הרכיבים המצויים בכורכום הטרי.
מה עושים עם כורכום טרי?
- מגרדים את הכורכום הטרי ומוסיפים לסלט, לתבשיל, לשייק, לדייסה.
- חותכים לעיגולים את הכורכום הטרי ומוסיפים לבישול מרק, ככל ירק אחר.
- כובשים את הכורכום הטרי יחד עם ירקות שונים.
- קוצצים את הכורכום הטרי ומוסיפים מים רותחים כמשקה חם (מומלץ עם זנגביל והל – אפשר גם דבש).