heart beet - קמומיל והשפעה נוגדת חרדה
  
הרטביט 
'Take a Bit of Beet and Beat...'
                                                                      Yosi Shevach




                                
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 










 

קמומיל והשפעה נוגדת חרדה

מאת: יוסי שבח Ph.D, R.Na, MIHA נטורופת והרבליסט מומחה בתזונה פונקציונלית

קמומיל המוכר גם בשם בבונג הוא אחד הצמחים הפופולריים ביותר שימוש בתרבות המערב. הוא זמין מאוד בחנויות הטבע, ברשתות המזון ובשווקים כתפרחות שלמות בתפזורת או בשקיקים לחליטה.
קמומיל (Chamomoile) נצרך בחליטה כמשקה חם, ארומטי וטעים, לא בהכרח בהקשר להשפעותיו הבריאותיות, אך לרוב הוא נקשר כבעל השפעה מיטיבה על מערכת העיכול.

למרות היותו נפוץ בשימוש רפואי ובחליטה, מעט מחקרים נערכו על קמומיל כצמח שלם ומרבית המחקרים נערכו על השמן הנדיף המופק ממנו.

קמומיל משתייך למשפחת המורכבים (Asteraceae) ובספרות המקצועית, הוא מופיע בשם המדעי Matricaria recutita  או Chamomilla recutita.

ברפואת הצמחים המסורתית משמש קמומיל לטיפול בבעיות שונות, הן בבליעה והן בשימוש חיצוני. הוא אחד הצמחים השימושיים ביותר לטיפול בילדים.

בבליעה, משמש קמומיל לטיפול במגוון הפרעות כגון חוסר שקט ועצבנות, כאב בטן עוויתי, גזים ובפרט להפרעות מערכת העיכול המקושרות למתח, לחץ ועצבנות. בנוסף לכך, משמש קמומיל כטיפול תומך בתסמונת המעי הרגיש (IBS) ובמחלות מעי דלקתיות.

באופן חיצוני משמש קמומיל בתכשירים שונים למריחה על עור מגורה כגון תפרחת חיתולים, כחליטה באמבט להורדת חום בקרב תינוקות ולצביעה או לחיזוק צבע שיער בהיר.

בין השפעות של הקמומיל נכללות פעילות נוגדת דלקת, נוגדת עווית, נוגדת זיהום, הפחתת חום מתונה והרגעה.

קמומיל מצוי גם במטריה מדיקה ההומיאופתית ומשמש לטיפול הומיאופתי. כרמדי (remedy) הומיאופתית תרופת קמומיל מותווית לשימוש בעיקר לתינוקות וילדים.

קמומיל והשפעות מנטליות

הדעות חלוקות בקרב הרבליסטים ונטורופתים בכל הנוגע להשפעה המנטלית של קמומיל. דעה אחת טוענת שהשפעת הקמומיל בתחום זה שולית ולא יעילה והדעה השנייה מעריכה רבות את השפעת הקמומיל בתחום זה.
אחת הדוגמאות הנפוצות לדעות החלוקות היא השפעת חליטת קמומיל בהפרעות שינה. רבים טוענים כי חליטת קמומיל ממש חסרת יעילות בהפרעות שינה.
לעומת זאת, מניסיוני הטיפולי, במקרים לא מעטים שתיית חליטת קמומיל לפני השינה מסייעת בהפרעות שינה. יתרה על זאת, נתקלתי במקרים בודדים של השפעה חזקה מאוד לאחר שתיית חליטת קמומיל, עד כדי הירדמות מיידית ללא יכולת שליטה על כך.

חשוב לציין כי במרבית המקרים, בקרב כאלו שנטלו תרופות הרגעה והתרגלו להשפעתם, שימוש בקמומיל לרגעה ולהשראת שינה יהיה יעיל פחות , בהשוואה לאלו שלא נטלו ואינם נוטלים תרופות מסוג זה.
אחד השימושים הפחות שנויים במחלוקת לגבי קמומיל היא השפעתו המיטיבה בהפרעות מערכת העיכול עם מעורבות של חוסר שקט ועצבנות.

קמומיל נוגד חרדה

במחקר אקראי, מבוקר וכפול סמיות בבני אדם, נמצא כי לתמצית קמומיל פעילות נוגדת חרדה מתונה בקרב מטופלים עם חרדה קלה עד בינונית.
מחקר זה נמשך 8 שבועות ונערך בהשתתפות 61 מטופלים עם הפרעת חרדה קלה עד בינונית.

ההשפעה נוגדת החרדה מיוחסת לפלבונואידים המצויים בקמומיל. מנגנון הפעולה המשוער מיוחס להשפעת הפלבונואידים על העברה עצבית בה יש מעורבות של חומצה גאמא אמינו בוטירית (GABA), נוראדרנלין, דופמין וסרוטונין.

לדברי החוקרים, השפעת הקמומיל שנראתה במחקר במצבי חרדה קלים ובינוניים, ככל הנראה לא תראה במצבי חרדה חמורים יותר (Amsterdam et al, 2009).

קמומיל והשפעה נוגדת דיכאון

בניתוח הנתונים ותוצאות המחקר על קמומיל כנוגד חרדה נמצא כי קמומיל עשוי להיות בעל ערך גם כנוגד דיכאון בבני אדם. עם זאת ציינו החוקרים כי נחוצים מחקרים קליניים מבוקרים בשימוש בקמומיל בהשתתפות מטופלים עם דיכאון כאבחנה עיקרית. חשוב לציין כי במסגרת המחקר על קמומיל כנוגד חרדה השתתפו מטופלים עם אבחנה עיקרית של חרדה ורק בקרב חלקם הייתה מעורבות משנית של דיכאון (Amsterdam et al, 2012).


                        דף בית   אודות   סמלי הרטביט  מדריך הצמחים  מאמרים  פורמולות פטנט הרטביט  הרשמה והתחברות לחברים מדיניות   צור קשר   

                
                   
     Top page
התכנים שבאתר ובעמודי הרשתות החברתיות שלנו, מיועדים לספק מידע בלבד ואינם מהווים הנחיה, המלצה או תחליף לאבחון וייעוץ מקצועי רפואי, תזונתי או טיפולי מכל סוג אחר.